Esport

Mesterskap i dataspill

Dataspill har lenge vært en viktig del av menneskeheten. Spillene har utviklet seg med lynets hastighet, og de blir stadig bedre hvert eneste år. Stadig flere mennesker spiller dataspill – halvparten av alle nordmenn har spilt minst ett dataspill i løpet av de seneste 12 månedene. Dessuten har internett kommet på banen og ytterligere revolusjonert selve konseptet med dataspill. Nå kan man spille de fleste dataspill på nettet, og enkelte av dem krever dessuten ingen nedlasting overhodet. Man logger inn, og vips – så er man i gang. Nå om dagen kan man også spille på lag, og det er denne muligheten som virkelig har kapret hjertene til utallige mennesker verden rundt. For muligheten til å spille på lag åpner opp for en helt ny opplevelse av dataspillene, en viss sosial opplevelse der man kan samarbeide, snakke og finne likesinnede mennesker verden rundt uten å måtte gå ut hjemmefra. Populariteten til slike spill har vært enorm, noe vi har sett med slike titler som World of Warcraft og League of Legends. Begge disse spillene har flere millioner aktive spillere, og når man har såpass mange lag bestående av ekte mennesker måtte man selvfølgelig få på plass mesterskap også. Etter hvert har disse mesterskapene vokst i både omfang og hyppighet – dermed kom benevnelsen «e-sport» inn på banen for å samle hele konseptet i ett.

E-sport i Norge

E-sport kom veldig tidlig til Norge. Først og fremst er vi et rikt land der de aller fleste innbyggerne har minst én datamaskin i huset. Deretter er det viktig å merke at vi jobber rimelig korte arbeidsdager. Altså har man både godt med tid og nok av penger til å drive med e-sport, uansett hvem man er og hvor i landet man bor. Selv om det tok en god stund før e-sport ble godt organisert, er vi nå inne i en tidsperiode der populariteten har nådd taket. Utallige nordmenn spiller de mest kjente dataspillene og deltar jevnlig i de ulike mesterskapene som finner sted på nettet. Det var Gamer.no som satte igang de første konkurransene innen dataspill i Norge, og nå om dagen er flere tusen spillere med på disse. Som regel spilles det i fem ulike spill, alle i sin egen sjanger (Counter Strike, League of Legends, StarCraft, Dota og Hearthstone). Den største e-sportligaen heter Telenorligaen, og med en kombinert premiepott på nesten en halv million kroner er det faktisk rimelig lukrativt å prøve seg på denne typen «sport».

E-sport i Asia

Det er Asia som tradisjonelt sett har vært den dominerende kraften bak utviklingen av e-sport her i verden. Spesielt i Sør-Korea, der e-sport har vært blant de viktigste «idrettene» i mange år. Elektronisk sport er en stor industri i Orienten, og millioner av mennesker følger med på alle de ulike begivenhetene – selv om man ikke spiller, kan man nemlig følge med på de ulike utøverne og deres prestasjoner i de ulike spillene. Det er i Asia de fleste store mesterskapene i e-sport avholdes, men de siste årene har internasjonale turneringer og konkurranser også dukket opp andre steder i verden.

E-sport, en ekte sport

Helt siden de første mesterskapene i e-sport dukket opp, har debatten rast om hvorvidt det kan regnes som en ekte sport. På den ene siden trener man jo verken å jogge, løfte vekter eller drive med andre aktiviteter for å holde seg i form om man vil drive med e-sport. Men på den andre siden er det ikke bare-bare å spille dataspill, heller. Man må ha lynraske reaksjoner, man må kontrollere spillingen og forstå hvordan alt henger sammen. Altså må man holde seg i form, dog på andre måter – det nytter ikke å komme utslitt til en konkurranse, for man vil ikke være i stand til å holde takten på laget, noe motstanderne vil nyte godt av. Med tanke på dette blir det derfor rimelig klart at e-sport er en ekte sport, med millioner av fans, årlige begivenheter og store, internasjonale mesterskap.

Privacy Policy